Neurofeedback training bij de Inge van Liempt kliniek: wat gebeurt er precies?

Je start altijd met een intakegesprek. In dat gesprek bespreken we de klachten die je hebt en is er een afspraak gemaakt voor het maken van een QEEG, een elektro-encefalogram, oftewel een hersenfilmpje. Dat doe ik door 24 elektrodes verbonden met een soort cap (muts) op je hoofd aan te brengen, die weer zijn aangesloten op een monitor. Dat doet geen pijn.

In balans of niet?

Op de monitor zie ik de activiteit in je brein. Je hersenen geven namelijk de hele dag door allerlei elektrische impulsen af, die iets doen met je gevoel en je lichaam.

Wanneer je geen klachten hebt en gewoon gezond bent, dan hebben die impulsen een bepaalde frequentie, afhankelijk van wat van de hersenen wordt gevraagd; bijvoorbeeld een rustfrequentie als je gaat slapen, een hogere frequentie als je je moet concentreren en weer een andere frequentie als je blij bent. Je hersenen zijn dan in balans.

Als je last hebt van slapeloosheid, onrust, depressies, angstaanvallen, onverklaarbare pijn, rusteloosheid of stemmingswisselingen, of je hebt een burn-out, dan kan dat komen doordat de frequentie van die impulsen niet is wat die zou moeten zijn. Hierdoor krijg je verkeerde signalen die je voelt in je gemoedstoestand en in je lichaam. Je hersenen zijn dan niet in balans.

Of dat het geval is, is af te lezen in de QEEG. Na een analyse van de QEEG kan ik je dus vertellen of neurofeedbacktraining voor jou een optie is om van je klachten af te komen.


De neurofeedbacktraining

De neurofeedbacktraining is een ontspannen training. Je traint alleen je brein. Elke training plaats ik weer de elektrodes op je hoofd, terwijl jij, op je gemak in een stoel, gaat kijken naar een film of luisteren naar muziek, die je brein gaat (leren) bedienen. De training werkt op basis van een soort beloningssysteem: geven je hersenen de juiste impulsen, dan kun je de film zien. Veranderen de impulsen, dan valt de film weg. Hoe meer de hersenen erin slagen om dit te reguleren, hoe meer jouw brein leert welke impulsen het af moet geven om je goed te laten voelen.

Natuurlijk is ieder mens anders en is het aantal trainingen per persoon anders. Na 6 trainingen geven cliënten gemiddeld al aan zich beter te voelen. Sommige cliënten zijn na 10 trainingen al van hun klachten af, anderen cliënten na 25.


Wat kost de neurofeedbacktraining?

Het mooie van deze training is dat deze gedeeltelijk wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, vanuit uw aanvullende pakket. Het kennismakingsgesprek is gratis. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de oplossing dichterbij is dan je dacht. En je weet al snel of de neurofeedbacktraining iets voor jou kan zijn.
Een afspraak voor een kennismakingsgesprek is zo gemaakt.

Laten we samen gaan werken aan een nieuwe jij!